Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας τι χρειάζεται;

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε το πως εκδίδεται το Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας , ένα από τα πιο σημαντικά δικαιολογητικά για την Άδεια Λειτουργίας. Θα επικεντρωθούμε στην διαδικασία και όχι τόσο σε τεχνικά θέματα ή λεπτομέρειες, για να έχουμε μια εικόνα των βημάτων που χρειάζονται για να εκδοθεί αυτό το πιστοποιητικό.

Επιγραμματικά η διαδικασία έκδοσης για Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας έχει ως εξής : καταθέτουμε μία μελέτη πυρασφάλειας με την κατάλληλη νομοθεσία , εγκρίνεται αυτή η μελέτη απο την πυροσβεστική υπηρεσία , υλοποιείται από εμάς , καταθέτουμε δικαιολογητικά για Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας και αφού ελεχθούν τα δικαιολογητικά εκδίδεται το παραπάνω πιστοποιητικό.

Ας δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες τα διάφορα βήματα .

Μελέτη Πυρασφάλειας

Το πρώτο και κύριο που πρέπει να έχει το κατάστημά μας είναι μελέτη πυρασφάλειας .
Σε αυτό το σημείο υπάρχει ένας πολύ βασικός διαχωρισμός και έχει να κάνει με το πότε εκδόθηκε η οικοδομική άδεια που χώρου που στεγαζει την επιχείρηση μας .
Αν η ημερομηνία έκδοσης είναι μετά τις 17-02-1988 ( νέα κτίρια ) , τότε ισχύει η ΠΔ 71/88 ( ΦΕΚ 32Α 17 – 02 – 1988 ) και κάθε δραστηριότητα έχει το δικό της άρθρο .

Αν η άδεια έχει εκδοθεί πριν από αυτή την ημερομηνία ( υφιστάμενα κτίρια ) τότε για χώρους συνάθροισης κοινού ( καφέ , μπαρ , εστιατόρια , αναψυκτηρία – γενικά οτιδήποτε έχει τραπεζοκαθίσματα ) ισχυεί η ΠΔ 3/81 ( ΦΕΚ 20Β 19-01-1981 και οι τροποποιήσεις τις ) , ενώ για εμπορικά καταστήματα ( παντοπωλεία , οπωρολαχανοπωλεία κτλ ) ισχύει η ΠΔ 8γ/2007 ( ΦΕΚ 276Β 02 – 03 – 2007 ) . Αυτές οι τρεις είναι οι βασικές νομοθεσίες με τις οποίες μελετάμε την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων .

Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας

Μετά από τόσα χρόνια είναι αρκετά πιθανό να υπάρχει ήδη κάποια μελέτη για τον χώρο μας . Σε αυτή την περίπτωση βλέπουμε τι γράφει η μελέτη και αν δεν έχει γίνει καμιά αλλαγή, τότε μπορούμε να καταθέσουμε δικαιολογητικά για λήψη Πιστοποιητικού Πυρασφάλειας. Αν έχουν γίνει αλλαγές που επηρεάζουν τα μέτρα πυροπροστασίας ( πχ αν έχουν προστεθεί χώροι ή δραστηριότητες ) , τότε πρέπει να γίνει μία τροποποιητική μελέτη πυροπροστασίας σύμφωνα με την ανάλογη νομοθεσία .

Αν δεν υπάρχει καθόλου μελέτη πυρασφάλειας , τότε πρέπει να γίνει , πάλι σύμφωνα με την νομοθεσία που ισχύει σε κάθε περίπτωση .

Οπότε καταθέτουμε την μελέτη μας στο αρμόδιο Γραφείο Πυρασφάλειας , ελέγχεται από έναν αξιωματικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας , εγκρίνεται και θεωρείται . Στην συνέχεια αφού έχουμε θεωρημένη μελέτη πυρασφάλειας προχωράμε στα επόμενα βήματα .

Υλοποίηση Μελέτης

Από την στιγμή που υπάρχει θεωρημένη μελέτη πυρασφάλειας ( είτε καινούργια , είτε υπάρχουσα ) , χρειάζεται η αυτή η μελέτη να υλοποιηθεί . Δηλαδή , όποια μέτρα ενεργητικής πυροπροστασίας περιγράφονται σε αυτή να υπάρχουν και στην πράξη . Οι πυροσβεστήρες να αγοραστούν , οι φωλίες και τα φωτιστικά ασφαλείας να εγκατασταθούν και οποιαδήποτε άλλα μέτρα να κατασκευαστούν .

Αν υπάρχει ήδη μελέτη πυρασφάλειας θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλα τα μέτρα πυρασφάλειας που περιγράφονται σε αυτή έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν σωστά .

Είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν συμβιβασμοί σε αυτό το σημείο , γιατί πρώτο και κύριο όλα αυτά αφορούν την ασφάλεια της επιχείρησης και των πελατών μας , ενώ επιπρόσθετα η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει συχνούς , έκτακτους και αυστηρούς ελέγχους .

Δικαιολογητικά για Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας

Περνάμε τώρα στα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την έκδοση Πιστοποιητικού Πυροπροστίας . Σύμφωνα με την 13η Πυροσβεστική Διάταξη ( ΦΕΚ 1586Β 21-06-2013 ) το Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας εκδίδεται χωρίς αυτοψία απο την πυροσβεστική υπηρεσία , απλά με την κατάθεση υπεύθυνων δηλώσεων από τον ιδιοκτήτη , που να λέει ότι έχει εγκαταστήσει τα μέτρα πυρασφάλειας , από μηχανικό που να λέει ότι λειτουργούν καλώς τα μόνιμα μέτρα πυρασφάλειας ( αν υπάρχουν ) και από την επιχείρηση που αγοράστηκαν οι πυροσβεστήρες που να λέει ότι αυτοί λειτουργούν καλώς . Επίσης , καταθέτουμε ένα παράβολο των 10 Ευρώ για να πάρουμε το Βιβλίο Ελέγχου και Συντήρησης των Ενεργητικών Μέσων Πυροπροστασίας .

Το τι ακριβώς θα πρέπει να αναγράφει κάθε υπεύθυνη δήλωση και πως συμπληρώνεται , μπορεί να είναι λίγο περίπλοκο μερικές φορές και η ανάλυση αυτών των θεμάτων ξεφεύγει από τον σκοπό αυτού του άρθρου .

Αυτό που θα πρέπει να τονίσω ( ξανά ) είναι ότι από την στιγμή που υπογράφουμε υπεύθυνες δηλώσεις , πρέπει να είναι αληθείς. Αν στον έλεγχο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας , διαπιστωθεί ότι δεν έχει υλοποιηθεί η μελέτη πυρασφάλειας , τότε γίνεται μήνυση στον ιδιοκτήτη, στον μηχανικό, ανακαλείται το πιστοποιητικό πυρασφάλειας και η άδεια λειτουργίας του καταστήματος. Δε νομίζω ότι κανένας θα ήθελε να περάσει όλα αυτά που περιέγραψα παραπάνω.

Μελέτη -> Υλοποίηση Μελέτης -> Δικαιολογητικά -> Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας

Πηγή : www.adeiesleitourgias.gr